marți, 23 martie 2010

Femeile sunt de pe Venus, barbatii de pe Marte


Am fost foarte curioasa sa citesc deja celebra carte "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" de John Gray. De fiecare data cand se vorbeste despre diferentele intre barbati si femei,despre secretul fericirii intr-un cuplu este adus in discutie acest "ghid practic pentru imbunatatirea comunicarii si pentru obtinerea rezultatelor dorite in relatiile dumneavoastra".

Pe masura ce citeam cartea, ma minunam ca un barbat a putut sa scrie atatea lucruri despre psihicul feminin, ca a avut vointa sa exploreze sensibilitatea si complexitatea caracteristice in general sexului feminin.

Cartea cuprinde intr-adevar o gramada de sfaturi utile atat barbatilor cat si femeilor pentru a se intelege mai bine unii pe ceilalti, pentru a gasi un limbaj comun pentru a putea comunica in mod constructiv. Ce reiese foarte usor din aceasta carte este faptul ca dragostea nu este de ajuns pentru a face ca o relatie sa mearga, dragostea si pasiunea leaga un cuplu dar nu il pot tine unit. Trebuie sa existe multa vointa, multe compromisuri si un limbaj comun care se dobandeste destul de anevoios.

Am facut o selectie cu niste pasaje care m-au impresionat si pe care le consider foarte utile pentru construirea unei relatii reusite:

"O legatura este ca o gradina. Pentru a prospera trebuie udata regulat.Trebuie luate precautii deosebite, tinand seama de anotimp si de vremea schimbatoare.La fel, pentru a mentine viu farmecul dragostei,trebuie sa-i intelegem anotimpurile si sa-i satisfacem nevoile deosebite."

"Asa cum femeile se tem sa primeasca, barbatii se tem sa dea."

"Barbatii isi disputa dreptul de a fi liberi, iar femeile de a fi suparate. Barbatii vor spatiu, in timp ce femeile vor intelegere."

"Pe masura ce necesitatile financiare ale unei femei sunt satisfacute, ea devine mai constienta de problemele ei sufletesti."

"Pentru un barbat a nu fi necesar constituie o moarte lenta."

"Femeile au nevoi de grija, intelegere, respect, devotament, recunoastere si asigurari."

"Barbatii au nevoie de incredere, acceptare, apreciere, admiratie, aprobare si incurajare."

"Noi presupunem in mod eronat ca daca partenerii ne iubesc, ei vor reactiona si se vor comporta intr-un anume fel-felul in care reactionam si ne comportam noi cand iubim pe cineva."

Un comentariu:

  1. Scrisul despre relatii e ca proiectatul de navete spatiale...e usor sa le mazgalesti pe foaie, dar de pilotat e cu totul alta problema.
    Totul, parerea mea, neavizata de cercetatorii britanici (aia care gasesc tot timpul ceea ce nimeni nu se streseaza sa caute), e ca o relatie e ca un dans de tango intre doi barbati... Cu cat se hotarasc mai repede cine conduce, cu atat se calca mai putin pe bombeuri. Fiind patit, pot spune cu mana pe inima, secretul unei relatii de durata e modul in care stii sa carmuiesti corabia... sunt unii care trag disperati de sfori, si sunt ceilalti care se lasa dusi de val...

    RăspundețiȘtergere